tiistai 5. toukokuuta 2015

Papaver, helleborus, dahlia ja moni muu


 
 
Pikkuhiljaa alkaa valjeta, kevät ja kukinta on täällä! Pihalla sinivuokot, valkovuokot, scillat, kevätlinnunsilmät ja käenrieskat, kukkapenkissä narsissit. Rentukka aloittelee ja kevätesikko. Linnunlaulu jatkuu aamusta iltaan, pesäpaikat on valittu. Toimistohommien välissä katsahdin ikkunasta, ja punatulkkupariskunta istuskeli tammen oksilla talon edustalla. Piha-altaassa on sammakonkutua, aion siirtää sen ojaan pellon reunassa, jotta saan altaan siivottua. Viime kesän allas oli oman onnensa nojassa, mutta sammakoilla hyvät oltavat siinä.
 
 
 
 
Pioniunikko on hillittömän hieno. Kookas, nimensä mukaisesti melkein kuin pioni ja valikoimassa on uskomattomia värejä. Tämä tumma kaunotar on Lagmansin tilan taimia ja kukki viime kesänä pihassani.Hankin sen taimistolta Billnäs Garden & Bistrosta. Mielestäni unikko on kaunis kukinnan jälkeenkin, siemenkota verholehtien muodostaman tähtimäisen taustan kanssa. Kodan viininpunainen osa tuntuu ihan sametilta.  Uutuuksia pihassamme ovat jouluruusut. Istutin niitä alppiruusujen lähistölle innostuneena Mustilan Arboretumin upeista maastoista. Siellähän jouluruusu on todella hyvin kotiutunut suomalaiseen metsämaisemaan. Meidän pihassa alppiruusut on istutettu tontin rajamaille ja aika varjoiseen kohtaan jossa ne saavat levittäytyä rauhassa. Miehen synttärilahjaksi saamaa dahurian alppiruusun kukintaa odotamme kovasti näkevämme, nuppuja näyttäisi olevan paljon. Naapuriksi istutetun pihamme ensimmäisen atsalean nuput on tainnut jänis pistää talvella suihinsa.
 

 
 
 
Laitoin ulko-oven edustalle viime töikseni syksyllä uusia kukkasipuleja, ja nyt ne ovatkin työntäneet lehtiä ja nuppuja esiin. Valkoista ja sinistä helmihyasinttia, suloisia kääpiönarsisseja ja tulppaaneja. Tämä penkki on varjossa ja kukinta siis vielä edessä. On hyvä, että istutuspaikkoja on pihan eri osissa, lämpimillä paikoilla aikainen kukinta jatkuu viileämpiin.
Sipulikukista tähtihyasintti näyttäisi viihtyvän pihassamme, jo muutaman vuoden ne ovat kukkineet upeasti eikä myyrien polut ole osuneet niihin, kenties sipulin makukaan ei miellytä.
 


 

Daalian juurakot ovat muuttaneet kasvihuoneeseen ruukkuihin istutettuna. Pakkasöiden sattuessa nostan ne saunan pukuhuoneeseen suojaan. Talvetin juurakot sanomalehtiin käärittyinä pahvilaatikoissa alakerrassamme komerossa, jossa ei ole lämmitystä. Pari kertaa talven aikana kävin sumuttelemassa juurakoita ja ainakin istuttaessa kaikki tuntuivat kiinteiltä eivätkä kuivuneilta. Kohta näen, alkaako uutta versoa ilmaantua mullan läpi. Vielä on mietinnässä tulevatko ne perinteisesti suuriin ruukkuihin vai laitanko ne kasvamaan johonkin penkkiin. Daalioita alkaa olla aika paljon, mutta olen vannoutunut ruukkupuutarhojen kannattaja ja aika laiska perustamaan uusia kukkapenkkejä. 
 
Kuihtuneen kauneutta. Valkoinen amaryllis kukki jouluna upeasti, kuihtuneen leikkasin irti. Tästä valokuvasta voisin vaikka teetättää suurennoksen, niin ihastunut tähän olen. Kaikella on aikansa ja kukinnalla huippunsa. Onneksi juuri alkamassa ja pitkään kestäessä!
 
 

2 kommenttia:

  1. Pioniunikko on järjettömän kaunis. Kylvin noiden siemeniä viime kesänä suoraan kukkapenkkiin, mutta yksikään ei selvinnyt aikuiseksi. Jos noita saa Billnäsistä, niin jo ihan tuon takia sinne kannattaa ajaa. Fiskarsissa jo ehdin pistäytyä avautumispäivänä.
    Jouluruusut ovat toinen suuren rakkauden kohde. Nuo ovat herkullisen värisiä.
    Dahliat laitoin jo suoraan kukkapenkkiin tänä vuonna. Yleensä esikasvatan ne, mutta nyt kokeillaan tätä "mutkat suoraksi"- vaihtoehtoa.

    VastaaPoista
  2. Vahditko Irene daalioitasi hallalta? Vai ovatkohan ne niin arkoja kasvukauden alkuvaiheessa kuin syksyllä. Käyn Billnäsissä sunnuntaina, pitääpä kysäistä pioniunikoista.

    VastaaPoista

Kivaa jos jätät kommentin!! - Vad roligt om du lämnar en komment!! Eeva:)